Meten is weten: Aan de hand van verschillende voelers, sensoren en de lambdasonde meet de ETA ketel exact de temperaturen en het restzuurstof. Alleen zo verbrandt het hout op de juiste en vooral schone manier. Aan de hand van de warmtevraag wordt het te leveren vermogen geregeld door o.a.: keteltemperatuur, buffertemperatuur, rookgastemperatuur, lambdawaarde, primaire luchtklep, secundaire luchtklep.
De ETA ketel is een modulerende ketel. Dit wordt onder andere gedaan door de drie temperatuurvoelers in het buffervat. Is het buffervat kouder dan de berekende warmtevraag, dan zal de ETA ketel het volle vermogen leveren. Is het buffervat warm genoeg dan zullen de primaire en secondaire luchtschuiven minder lucht toevoeren en zal de rookgasventilator langzamer draaien. De lambdawaarde blijft dan zo constant mogelijk, hierdoor is de brandstof-luchtverhouding ideaal en verbrandt het hout schoon met het hoogste rendement. Wanneer er daarna meer warmte gevraagd wordt zal de ketel weer meer vermogen gaan leveren.
Hierboven ziet u een voorbeeld van de ETA HACK.
De geïntegreerde elektronische regeling stuurt iedere denkbare situatie aan. Of het nu gaat om een koppeling met een gasketel, olieketel, zonneboiler of warmtepomp, een ETA is er op voorbereid. Met een modulaire uitbreiding kan het systeem nagenoeg onbeperkt uitgebreid worden en wordt alles aangestuurd worden vanuit één centrale ketel. Iedere woning heeft dan de beschikking over twee eigen menggroepen, een boilergroep en een koppeling met randapparatuur. Geen verschillende regelingen meer die niet met elkaar communiceren maar 1 compleet systeem.
Rendement: Alleen door een officiële meting kan het rendement vastgesteld worden. Van ieder type ETA ketel zijn hiervoor de testrapporten verkrijgbaar. Dit betekent dat de ketel ook het rendement heeft volgens de opgaven.