Hoe werken de houtgestookte installaties van ETA

Alle houtgestookte installaties van ETA werken op het principe van houtvergassing. Dit betekent dat nadat het hout verbrandt, de gassen in een aparte ruimte nog een keer worden naverbrand. Hierbij wordt een temperatuur bereikt tussen de 950 en 1100 °C. Kortom een schone verbranding waarbij er nagenoeg geen rookgassen te zien of te ruiken zijn.

Grafiek mbt houtgestookte installaties

Stoken met houtgestookte installaties

Het stoken op hout blijft moeilijk. Ondanks de mooie beloftes van andere fabrikanten, hebben meer dan 80% van de op de Nederlandse markt aanwezige houtgestookte cv ketels geen enkele regeling of aansturing. Dit betekent dat u de ketel handmatig moet bijstellen om een optimale verbranding te krijgen. Dit lukt meestal aardig wanneer men over een constante kwaliteit hout beschikt. Toch zal men nog enkele malen per dag de ketel handmatig moeten bijstellen om geen rook of stankoverlast te krijgen.

Veel ketels die voorzien zijn van een rookgasventilator hebben maar één stand: maximaal vermogen. Ook bij deze ketels moet men de luchtschuiven handmatig bijstellen. Andere ketels moduleren alleen op watertemperatuur en rookgastemperatuur, hierbij verandert alleen het toerental van de ventilator maar niet de hoeveelheid primaire en secundaire lucht. Dit geeft een ontzettend slechte verbranding.

Omdat hout nooit een constante kwaliteit heeft en de warmtevraag wisselend is, is er maar één manier om het goed en veilig te doen:

Lees meer

blijf op de hoogte
laatste nieuws

Uitgelicht
ETA e-HACK

Weer is het ETA die de norm stelt met de nieuwe generatie biomassaketels voor houtsnippers en/of pellets met de ETA e-HACK. Klaar voor de toekomst De ETA e-HACK is leverbaar in de vermogensklasse van 20 t/m 130 kW. Uitgerust met de modernste verbrandingstechniek, voorzien van automatische reiniging van de brandkamer, vlamruimte, warmtewisselaar en het optionele statische filter is de ETA e-HACK helemaal klaar voor de toekomst. Vanzelfsprekend is de ketel voorzien van een geïntegreerde besturing zodat alle componenten met elkaar…
Meer info >
ETA e-HACK
ETA Nederland