Hoe werken de houtgestookte installaties van ETA

Alle houtgestookte installaties van ETA werken op het principe van houtvergassing. Dit betekent dat nadat het hout verbrandt, de gassen in een aparte ruimte nog een keer worden naverbrand. Hierbij wordt een temperatuur bereikt tussen de 950 en 1100 °C. Kortom een schone verbranding waarbij er nagenoeg geen rookgassen te zien of te ruiken zijn.

Grafiek mbt houtgestookte installaties

Stoken met houtgestookte installaties

Het stoken op hout blijft moeilijk. Ondanks de mooie beloftes van andere fabrikanten, hebben meer dan 80% van de op de Nederlandse markt aanwezige houtgestookte cv ketels geen enkele regeling of aansturing. Dit betekent dat u de ketel handmatig moet bijstellen om een optimale verbranding te krijgen. Dit lukt meestal aardig wanneer men over een constante kwaliteit hout beschikt. Toch zal men nog enkele malen per dag de ketel handmatig moeten bijstellen om geen rook of stankoverlast te krijgen.

Veel ketels die voorzien zijn van een rookgasventilator hebben maar één stand: maximaal vermogen. Ook bij deze ketels moet men de luchtschuiven handmatig bijstellen. Andere ketels moduleren alleen op watertemperatuur en rookgastemperatuur, hierbij verandert alleen het toerental van de ventilator maar niet de hoeveelheid primaire en secundaire lucht. Dit geeft een ontzettend slechte verbranding.

Omdat hout nooit een constante kwaliteit heeft en de warmtevraag wisselend is, is er maar één manier om het goed en veilig te doen:

Lees meer

blijf op de hoogte
laatste nieuws

Uitgelicht
ETA-HACK 70 tot 200 kW

ETA HACK 70 – 200 kW Marktleider en trendsetter Het paradepaardje onder de houtgestookte installaties. Verwarmen met houtsnippers, zaagsel, pellets, spanen en miscantus. De ETA-HACK 70 - 200 kW kan het allemaal aan, van droog hout tot een relatief vochtgehalte van 50%. Alles wordt automatisch geregeld. Niet alleen houtsnippers maar ook spanen, geshredderd sloophout, pellets, olifantsgras, zaagsel enz. kunnen probleemloos gebruikt worden. Vijzels met een 14 of 16 centimeter grote trogdoorsnede en de unieke brandsluis verwerken moeiteloos de standaard…
Meer info >
ETA-HACK 70 tot 200 kW
ETA Nederland