Algemene informatie over de hout cv-ketel

Doordat fossiele brandstoffen zwaar op het milieu drukken maar ook de stijgende prijzen van deze brandstoffen, kan het stoken op hout met een hout cv-ketel een aantrekkelijk alternatief zijn. We kennen allemaal bijvoorbeeld zonne-energie, windmolens, biodiesel of geothermie. Iets minder bekend is de houtgestookte cv-installatie. Deze biedt een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief mits men ook een kwalitatief goede ketel aanschaft.

Op de Nederlandse markt zijn inmiddels meer dan 85 importeurs van minstens evenveel merken houtketels. Slechts enkele hiervan voldoen ook daadwerkelijk aan de emissie- en veiligheidsnormen die gesteld worden door de overheid. Van dit soort ketels zijn dan ook officiële onafhankelijke testrapporten verkrijgbaar. De resterende ketels op de markt worden aangeboden door bedrijven die talloze merken voeren met wonderbaarlijke prestaties volgens een door de fabrikant zelf gemaakt testrapport. Natuurlijk zijn dit soort ketels meer dan helft goedkoper, maar prijs/kwaliteit betekent ook prijs/veiligheid en prijs/schadelijke emissies.

Types hout cv-ketel

Er worden er 3 soorten ketels gebruikt:

  1. De gewone houtvergasser. (houtblokken, zaagafval, sloophout en grote snippers)
  2. De pellet-installatie. (pellets zijn uit houtstof, spanen en zaagsel geperste brokjes)
  3. Een combinatie van 1 en 2
  4. De houtsnipperinstallatie. (voor houtsnippers van kap/snoei/zaaghout en afvalhout)

De ETA HACK hout cv-ketel kan ook uitstekend op olifantsgras oftewel miscantus gestookt worden.

De pellet-installatie en de snipperinstallatie hebben een automatische invoer, de ketel wordt door middel van een vijzelsysteem of een luchtsysteem met brandstof gevoed.

Iedere ketel van ETA is uitgerust met een lambdasonde en automatische verbrandingsluchtregeling. Een ketel zonder lambdasonde is immers hetzelfde als een schip zonder kapitein. Daarnaast omvat de regeling alle denkbare opties om uw verwarmingsysteem compleet te maken. De houtgestookte cv-installaties kunnen dan ook probleemloos op de bestaande gasgestookte cv-installaties worden aangesloten.

Een houtgestookte cv-installatie kan een besparing opleveren van 10 tot 100% t.o.v. de gaskosten. Dit is afhankelijk het type ketel, de jaarlijkse warmtevraag en vanzelfsprekend de prijs die men betaalt voor het hout of de pellets.

blijf op de hoogte
laatste nieuws

Uitgelicht
ETA-HACK 70 tot 200 kW

ETA HACK 70 – 200 kW Marktleider en trendsetter Het paradepaardje onder de houtgestookte installaties. Verwarmen met houtsnippers, zaagsel, pellets, spanen en miscantus. De ETA-HACK 70 - 200 kW kan het allemaal aan, van droog hout tot een relatief vochtgehalte van 50%. Alles wordt automatisch geregeld. Niet alleen houtsnippers maar ook spanen, geshredderd sloophout, pellets, olifantsgras, zaagsel enz. kunnen probleemloos gebruikt worden. Vijzels met een 14 of 16 centimeter grote trogdoorsnede en de unieke brandsluis verwerken moeiteloos de standaard…
Meer info >
ETA-HACK 70 tot 200 kW
ETA Nederland