Milieu

Door gebruik van fossiele brandstoffen neemt het koolstofdioxide gehalte in het milieu en de dampkring alleen maar toe. In fossiele brandstoffen zit het koolstof opgeslagen van planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden. Deze koolstof komt nu massaal vrij in het milieudoor de verbranding van olie- en gasproducten.

CO2 in het milieu

Als u hout verbrandt, komt er ook CO2 vrij. Maar bij de verbranding van een boom, komt nagenoeg dezelfde hoeveelheid CO2 vrij die dezelfde boom door middel van fotosynthese heeft opgenomen. Als een boom verrot of composteert, komt er ook dezelfde hoeveelheid CO2 vrij. Dit betekent dat de verbranding van hout nagenoeg geen extra CO2 afgeeft aan de atmosfeer.

milieu1

Biomassa is een onuitputtelijke energiebron.

Stoken op hout

Het stoken op hout staat vaak negatief in het nieuws, op zich is dit niet verwonderlijk als men ziet wat de gemiddelde houtkachel en openhaard aan emissies uitstoot. Mede door ondeskundig stoken en ondeskundige leveranciers is het stoken op hout of pellets niet verantwoord.

Het kan natuurlijk ook goed, maar dan zal men moeten investeren in een ketel met een goede regeling.

De overheid stimuleert vanaf 2016 met subsidies het gebruik van houtketels die onder de gestelde emissienorm zitten. Naar alle waarschijnlijkheid zal pas in 2022 iedere houtketel, houtkachels of pelletkachel ook aan de gestelde normen moeten voldoen. Tot die tijd zult u een neusje moeten dichtknijpen wanneer in uw buurt iemand stookt met een ketel die niet voldoet aan de normen.

De ETA ketels zitten al vanaf 1997 ruimschoots onder de normen die straks in 2022 moeten gelden. De overheid had plannen om deze regels al in 2013 in te voeren, maar dit werd verschoven naar 2015. Wat dat betreft loopt ETA qua techniek en ontwikkeling meer dan 20 jaar voorop!

blijf op de hoogte
laatste nieuws

Uitgelicht
ETA e-HACK

Weer is het ETA die de norm stelt met de nieuwe generatie biomassaketels voor houtsnippers en/of pellets met de ETA e-HACK. Klaar voor de toekomst De ETA e-HACK is leverbaar in de vermogensklasse van 20 t/m 130 kW. Uitgerust met de modernste verbrandingstechniek, voorzien van automatische reiniging van de brandkamer, vlamruimte, warmtewisselaar en het optionele statische filter is de ETA e-HACK helemaal klaar voor de toekomst. Vanzelfsprekend is de ketel voorzien van een geïntegreerde besturing zodat alle componenten met elkaar…
Meer info >
ETA e-HACK
ETA Nederland