Brandstoffen

Op internet staat veel “informatie” over brandstoffen, energiewaarde en bijkomende aspecten. Een kleine greep uit een oneindige lijst hardnekkige fabels:

– Pellets hebben een energiewaarde van meer dan 5,4 kWh/kg.
– Men zou hiermee 50% op stookkosten kunnen besparen.
– Eikenhout geeft meer warmte dan vurenhout.
– Hardhout geeft meer rendement dan zachthout.

Nu de feiten:

Hout blijft hout, of het nu houtblokken, houtsnippers of pellets zijn. De bepalende factor voor energiewaarde is hoofdzakelijk het watergehalte en voor een klein deel het soort hout. Naaldhout heeft per kg meer energiewaarde dan loofhout.

Het rendement van een ketel of kachel heeft niets te maken met de energiewaarde van de brandstof. Rendement wordt bepaald door de brandstof-lucht verhouding. Dit heeft alles te maken met de kachel of ketel die gebruikt wordt. Is deze voorzien van een automatische luchtregeling, lambdaregeling, automatische reiniging enz.?

Absoluut droog naaldhout ( 0% watergehalte) levert gemiddeld 5,2 kWh/kg
Absoluut droog loofhout (0% watergehalte) levert gemiddeld 5,0 kWh/kg

Omdat hout nooit 100% droog is, moet het water hierin verdampen. Om 1 kg water te laten verdampen is 0,63 kWh nodig. Nu kan men eenvoudig de werkelijke energiewaarde berekenen. Heeft men naaldhout met 20% watergehalte geeft dit:
(80% x 5,2) – (20% x 0,63) = 4,03 kWh/kg

Voorbeeld: Op een zak naaldhoutpellets staat dat deze een energiewaarde van 5,4 kWh/kg en een watergehalte van 8%.
Wacht eens even: (92% x 5,2) – (8% x 0,63) = 4,72 kWh/kg!

Voor een woning die bijvoorbeeld 1000 m³ aardgas verbruikt en € 650,- stookkosten per jaar heeft, is de besparing met een klein pelletkacheltje dan ook lang geen 50% zoals beweerd wordt. In zakverpakking kosten pellets al snel € 0,28 per kg. Wanneer men uitgezeefde pellets koopt, kan de prijs per kg oplopen tot € 0,39 per kg.

Een m³ aardgas levert op bovenwaarde 9,77 kWh. Men heeft dus 2,07 kg pellets nodig om 1 m³ aardgas te vervangen. Dit geldt alleen als de pelletkachel evenveel rendement heeft als uw bestaande gasketel.

Voor die 1000 m³ aardgas heeft u dan 2070 kg pellets nodig. De stookkosten op pellets bedragen dan € 580,- en de werkelijke besparing is dan ongeveer 12%. Helaas hebben de meeste pelletkachels een netto rendement van slechts 80 tot 85% waardoor de besparing terugloopt tot minder dan 5%. Heeft u duurdere pellets dan zijn de stookkosten op pellets zelfs hoger dan u voorheen op aardgas had.

Het verhaal wordt anders wanneer een zakelijk gebruiker met veel warmtevraag de pellets in bulk laat komen. De prijzen gaan dan richting de €0,21/kg en de besparing loopt serieus op mits men stookt met een goede ketel voorzien van een lambdaregeling.

Het stoken op pellets bij iemand met een kleine warmtevraag zal niet snel een financieel voordeel geven, wel geeft dit een voordeel voor het milieu omdat er geen extra kooldioxide in de atmosfeer komt. Dit is minstens even belangrijk!

Wil men echt besparen op stookkosten, dan zijn houtsnippers de ideale brandstof. Wanneer men gemakkelijk aan haardhout kan komen is dit ook een serieuze optie. ook hierbij geldt: hoe hoger de warmtevraag, hoe sneller de installatie rendabel is.

  • Houtsnippers
    Houtsnippers
  • Pellets
    Pellets
  • Stukhout
    Stukhout

blijf op de hoogte
laatste nieuws

Uitgelicht
ETA e-HACK

Weer is het ETA die de norm stelt met de nieuwe generatie biomassaketels voor houtsnippers en/of pellets met de ETA e-HACK. Klaar voor de toekomst De ETA e-HACK is leverbaar in de vermogensklasse van 20 t/m 130 kW. Uitgerust met de modernste verbrandingstechniek, voorzien van automatische reiniging van de brandkamer, vlamruimte, warmtewisselaar en het optionele statische filter is de ETA e-HACK helemaal klaar voor de toekomst. Vanzelfsprekend is de ketel voorzien van een geïntegreerde besturing zodat alle componenten met elkaar…
Meer info >
ETA e-HACK
ETA Nederland