Subsidie op uw energiebesparende houtketel

ISDE subsidie

Vanaf 2016 komen ook de kleinere ketels vanaf 5 tot 500 kW in aanmerking voor de subsidie en is zowel voor zakelijke als particuliere gebruikers in de vorm van de ISDE.

Deze subsidie geldt alleen voor ketels die voldoen aan de normen die de RVO stelt. De normen hebben betrekking op rendement en emissie, de emissies moeten blijken uit een rapport die opgesteld is door een onafhankelijke geaccrediteerde instelling. De RVO stelt dat deze emissies gemeten moeten zijn bij 6% restzuurstof in de rookgassen. In het buitenland worden emissies gemeten bij een restzuurstofgehalte van 13% zodat er verdunning optreedt. De meetresultaten van een buitenlands testrapport kunnen eenvoudig teruggerekend worden naar 6% door deze te vermenigvuldigen met factor 1,882. Op die manier kunt u zelf ook controleren of een ketel wel voldoet aan de eis. De ketelleverancier moet u een testrapport van bijvoorbeeld de TüV of BLT toesturen.

De RVO stelt de volgende normen:

  • Ketel is bedoeld voor opwekking van warmte
  • Voldoet aan de NEN-EN 303-5
  • Rendement van minimaal 89% op nominaal vermogen
  • Stofuitstoot van maximaal 38 mg/Nm³ bij 6% O2 _ (bij 13% is dit 20,1 mg/Nm³)
  • CO-uitstoot van maximaal 750 mg/Nm³ bij 6% O2 _ (bij 13% is dit 398,5 mg/Nm³)
  • NOx-uitstoot van maximaal 300 mg/Nm³ bij 6% O2 _ (bij 13% is dit 159,4 mg/Nm³)

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/voorwaarden-voor-zakelijke-gebruikers-isde

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/voorwaarden-voor-particulieren-isde

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/eisen-aan-pelletkachels-isde

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/eisen-aan-biomassaketels-isde

https://mijn.rvo.nl/investeringssubsidie-duurzame-energie-ISDE-zakelijke-klanten

https://mijn.rvo.nl/investeringssubsidie-duurzame-energie-ISDE-particulieren

SDE+2017

Vanaf 500 kW totaal opgesteld vermogen kunt u uw ketel aanmelden voor de SDE. Anders dan een investeringssubsidie keert de SDE uit op de hoeveelheid geleverde warmte. Meer informatie vindt u op de website van RVO:

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/stimulering-duurzame-energieproductie-sde

EIA / MIA / VAMIL

Voor wie is de EIA bedoeld?
De EIA, MIA of VAMIL is bedoeld voor ondernemers die willen investeren in energiebesparende technieken en de toepassing van duurzame energie in hun onderneming. Door de EIA leveren dergelijke investeringen u als ondernemer dubbel voordeel op. Niet alleen bespaart u op uw energiekosten, u betaalt ook minder inkomsten- of vennootschapsbelasting.

Uw voordeel
Een deel van de investeringskosten is aftrekbaar van de fiscale winst van uw onderneming. Uw directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage over de winst. Meer informatie vindt u bij de RVO:

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/energie-investeringsaftrek-eia

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/mia-en-vamil

blijf op de hoogte
laatste nieuws

Uitgelicht
ETA e-HACK

Weer is het ETA die de norm stelt met de nieuwe generatie biomassaketels voor houtsnippers en/of pellets met de ETA e-HACK. Klaar voor de toekomst De ETA e-HACK is leverbaar in de vermogensklasse van 20 t/m 130 kW. Uitgerust met de modernste verbrandingstechniek, voorzien van automatische reiniging van de brandkamer, vlamruimte, warmtewisselaar en het optionele statische filter is de ETA e-HACK helemaal klaar voor de toekomst. Vanzelfsprekend is de ketel voorzien van een geïntegreerde besturing zodat alle componenten met elkaar…
Meer info >
ETA e-HACK
ETA Nederland