Werking vervolg 2

Verbruik: Hoeveel brandstof u nodig heeft is natuurlijk afhankelijk van uw warmtevraag. Iedere m³ aardgas levert 8,8 kWh. Hout met een watergehalte van 20% geeft 4,03 kWh/kg. Omgerekend heeft u per m³ aardgas dan 2,18 kg hout nodig om dezelfde energiewaarde te bereiken. Afhankelijk van het rendement van de ketel kunt u pas echt berekenen hoeveel hout u nodig heeft. Een normale gasketel en de een ETA ketel hebben gemiddeld 92% rendement. Er zit dan geen verschil in rendementsverlies en per m³ aardgas heeft men dan nog steeds 2,18 kg hout nodig.

Per 1000 m³ aardgas heeft u dus 2180 kg hout met een watergehalte van 20% nodig. Afhankelijk van het soortelijk gewicht van het hout kunt u berekenen hoeveel m³ hout u nodig heeft. Bij dennenhout is dit circa 330 kg/m³ en bij eikenhout is dit circa 550 kg/m³. Let op: Dit zijn omgerekende m³ zoals bedoeld voor de handel. Een m³ gezaagd, gekloofd en gestapeld hout behoort een inhoud te hebben van 1400 liter.

Voorlichting: Laat u goed voorlichten voordat u overweegt om te investeren in een houtgestookte cv-ketel. Vraag naar de officiële testrapporten en goedkeuringen voor toelating en veiligheid. Ondanks mooie verkooppraatjes zijn veel mensen de dupe geworden van een ketel die niet of niet goed werkt. Andere praktijkgevallen wezen uit dat men meer stookkosten had op hout of pellets, ondanks de door een verkoper beweerde besparing t.o.v. aardgas. Daarom is het belangrijk om verschillende ketels werkend te zien en de ervaring van de mensen zelf te horen.

blijf op de hoogte
laatste nieuws

Uitgelicht
ETA e-HACK

Weer is het ETA die de norm stelt met de nieuwe generatie biomassaketels voor houtsnippers en/of pellets met de ETA e-HACK. Klaar voor de toekomst De ETA e-HACK is leverbaar in de vermogensklasse van 20 t/m 130 kW. Uitgerust met de modernste verbrandingstechniek, voorzien van automatische reiniging van de brandkamer, vlamruimte, warmtewisselaar en het optionele statische filter is de ETA e-HACK helemaal klaar voor de toekomst. Vanzelfsprekend is de ketel voorzien van een geïntegreerde besturing zodat alle componenten met elkaar…
Meer info >
ETA e-HACK
ETA Nederland